Skieruj się tutaj, aby zamówić sok z kiszonych buraków.
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów wracają do naszego menu. Do kapusty i ogórków dołączają także inne, przedtem mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak kombucza, kefir albo rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Głównie te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają w nieskomplikowany i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi witaminy potrzebne dla jego właściwego działania.
Jakie witaminy dostarcza sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający sporo substancji wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Najważniejszym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, buraków bądź pozostałych kwaszonek to także doskonałe źródło witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności wysoka zawartość witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto też pić z uwagi na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B oraz znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Z jakiego powodu powinno się pić sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego pożytecznie wpływa na naszą odporność oraz pracę jelit. Co więcej liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają radzić sobie ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy czy refluks. Działają one również osłonowo w czasie terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]