Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa

Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa

Jeśli szukasz soku z buraka kiszonego, skieruj się na tę stronę.

Od stuleci w rodzimej kuchni używa się kiszonych warzyw. Od kilku lat jednak raz za razem mówi się też o własnościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach marketów w alejkach z żywnością ekologiczną.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości i składniki odżywcze

Bodaj każdy z nas w dzieciństwie pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same przygotowywały kiszoną kapustę podług rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty raz za razem dawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest kwaśny, jednakże niesłychanie zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to wspaniałe źródło witamin! Ma on w składzie duże ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, jak również rozmaite minerały, jak m.in. fosfor, wapń oraz żelazo. Wiele osób miewa trudności z przywyknięciem do kwaśnego posmaku tego soku, niemniej jednak rekomenduje się sięgać po niego systematycznie, dlatego że usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, jest on grzybo- i bakteriobójczy, usuwa toksyny z organizmu oraz wspomaga trawienie, a to sprawia, że może wspierać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, co zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty poleca się też anemikom ze względu na zawarte w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego przetworu nie należy nadużywać – wystarczy pić mniej więcej jedną szklankę soku na dzień.

Sok z kiszonego buraka jest równie zdrowy!

Sok z kiszonego buraka jest drugim odżywczym sokiem, który stosujemy od lat w kuchni i który konsumujemy także jako zdrową przekąskę. Posiada on masę witamin i ma własności antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: obniża ciśnienie, zapobiega zaparciom, a zarazem poprawia koncentrację. Pomimo że buraki wyróżniają się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez cukrzyków. Nie poleca się jednak jego konsumpcji przez osoby borykające się z reumatyzmem bądź schorzeniami nerek, jak również paniom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Jeżeli nie masz czasu, aby przygotować soki z kiszonek samemu, możesz zakupić je w swoim sklepie bądź założyć na nie zamówienie przez internet na stronie producenta. Nie zapomnij jednak, że soki tego rodzaju należy składować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Kuchnia i przepisy Robienie zakupów Zdrowie