Sól himalajska i kłodawska – zastosowanie i właściwości

Sól himalajska i kłodawska – zastosowanie i właściwości

Składnikiem niezbędnym do właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie własności posiada sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Z jakiego powodu należy wykorzystywać je do przygotowywania żywności?

Właściwości soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który wspaniale uwydatnia smak jedzenia. Jakkolwiek nadużywanie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (w granicach 6 g dziennie) są konieczne dla poprawnego działania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie właściwego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo cennych pierwiastków i minerałów, takich jak potas, wapń czy magnez, a przy tym nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze uwydatnia smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – stosowana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska natomiast to produkt o wysokim stopniu czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i stanowi idealny do tradycyjnych kiszonek. Jest wartościowym źródłem wapnia, potasu czy cynku, czyli składników niezbędnych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dlatego nie traci swoich cech i jest łatwo absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]

Robienie zakupów Zdrowie