Źródło witamin i minerałów – kilka informacji o kiszonej kapuście

Źródło witamin i minerałów – kilka informacji o kiszonej kapuście

Znajdź kapustę kiszoną.

Jedyny w swoim rodzaju smak białej kiszonej kapusty jest istotną częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu potraw i przeciętny Polak stosunkowo często kładzie ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, bo kwaszona kapusta to bardzo zdrowe pożywienie.

Kapusta kwaszoną – źródło niezbędnych składników odżywczych i witamin

Kapusta kiszona, lub kwaszona, bowiem tych nazw używa się zamiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych odkrytych za sprawą szukania przez człowieka metody na długie składowanie pokarmów. Drobno posiekane liście białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez długi okres czasu w efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej. Kiedyś spożywanie kwaszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie konieczne witaminy i składniki odżywcze, których pozyskanie w chłodne miesiące było o wiele bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A trzeba zaakcentować, iż kwaszona kapusta posiada mnóstwo substancji, które są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz posiadającej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się również inne kluczowe dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B9, B5, B3). Oprócz tego, kwaszona kapusta to źródło m.in. magnezu, probiotyków i żelaza. Zarazem to żywność o niewielkiej wartości kalorycznej, stąd zaleca się jej spożycie osobom pragnącym schudnąć.

Bigos, kapuśniak, kwaśnica – nie powstałyby bez kapusty kwaszonej

Kwaszona kapusta na naszych talerzach pojawia się w dodatkach do dań, jak i jako kluczowy ich składnik. Na surowo zwykle je się ją jako surówkę z marchewką lub cebulą, która współgra z potrawami z kartofli oraz ryb, a czasem na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To też składnik, który cudownie komponuje się z borowikami oraz mięsem, dlatego robi się z niej farsz do łazanek, pierogów czy pasztecików. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie mielibyśmy najlepszych polskich dań jak góralska kwaśnica, kapuśniak czy bigos.

Praktycznie każda rodzina ma własny przepis na kapustę kwaszoną, lecz dzisiaj nieczęsto przygotowuje się ją w domu, bowiem nie ma już potrzeby gromadzenia jedzenia na okres zimy. Kwaszoną kapustę w niewielkich oraz większych woreczkach bez problemu znaleźć można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją online. Producenci mają w swojej ofercie także kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Kuchnia i przepisy Robienie zakupów