W ostatnich latach rzadko już zjadamy obiady z dwóch dań. Przez ciągły pośpiech, a przez to chęć błyskawicznego najedzenia się, często porzucamy myśl o zupie na rzecz posiłków niegdyś serwowanych najczęściej jako to drugie danie. Jednak na wskroś polskie zupy, jak przykładowo żurek i barszcz biały, zostaną z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli własnoręcznie przygotowujemy je już tylko okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stałą pozycje w menu restauracji oraz barów z polską kuchnią, jak również są tradycyjnie podawane w trakcie obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Żurek to nie barszcz biały – najważniejsze różnice
Jeśli spyta się obywatela polski o białą zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to od razu wymieni on albo żurek albo barszcz biały. Masa osób często nie rozróżnia, że to dwa odmienne potrawy, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały przyrządza się na zakwasie z mąki pszennej, żurek z kolei – z zakwasu na mące żytniej. To jednak nie wszystko, co różni te zupy, aczkolwiek warto ostro zaakcentować, że nie ma jednej kanonicznej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Sztuka kulinarna jest bowiem sztuką, a każda potrawa jest odbiciem subiektywnych preferencji oraz doświadczenia kucharza. Co jednak da się wskazać to fakt, iż w barszczu białym z reguły znajduje się więcej warzyw oraz grzybów. Zabiela się go również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można zastosować sok kapusty kwaszonej czy z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, bo w ramach tej rodziny zup można wymienić trzy typy:
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, podaje się go zwykle z jajkiem i chlebem;
– zawiesisty, kwaśny żur sporządzany przeważnie z pokaźną ilością czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kostki kartofli zalewa się zakwasem żytnim bądź chlebowym.
Baza na żurek i barszcz biały? Kupić czy zrobić samemu?
Preparacja zakwasu na wymienione wcześniej zupy jest proste, chociaż nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. W internecie przeczytać można dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, z których można skorzystać. Używając jednak domowy zakwas powinno się zaplanować gotowanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Tym samym, gdy apetyt np. na żur przyjdzie do was bez ostrzeżenia, warto kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez przeszkód dostaniemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, dzięki którym zrobimy przepyszny biały barszcz i tradycyjny żurek staropolski bądź śląski.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]